Bestaansrecht

De moed om je eigen bestaan te onderzoeken en te durven bevragen is een vorm van waardigheid en zelfrespect. 

Velen lopen het risico hun hele leven bezig te zijn om de gebreken van hun ouders te herstellen, wat een gemis is in je bestaan en een gemis in je leven blijkt te zijn. Om je los te maken uit de herhaling van onbewuste patronen die jouw in het hier en nu voortdurend hinderen. 

 

Gewicht geven aan de geschiedenis van je ouders, lijd niet om wat je ouders zijn. Je ouders respecteren wil zeggen: hen op afstand kunnen zetten.

 

Pijn aan je vader? Een onwaardige vader respecteren, dat betekent "gewicht" geven aan de vader die hij niet is geweest of niet heeft kunnen zijn. Dat maakt het mogelijk een vader te hebben die men kan loslaten.

 

Je moeder wegsturen, wanneer je een mens ontmoet met een vogelnest op zijn hoofd. Dit is de persoon die volledig functioneert vanuit zijn of haar "hoofdkantoor". Leven en functioneren via intellect. De bevrijding hieruit? Je moeder wegsturen. Je moeder op een waardige afstand zetten. 

Het betekent echter dat we de ouders terug geven aan hun geschiedenis door hun het gewicht te geven dat ze niet hebben kunnen dragen. Zodat jij je eigen "gewicht" kunt gaan dragen. "Maak zwaar je vader en je moeder" dat wil zeggen: geef voldoende gewicht aan de geschiedenis van je ouders, om het feit dat je hun kind bent bewust te kunnen aanvaarden. 

 

De eerbied, dat is het gewicht dat je je ouders toe kent. Gewicht geven, erkenning en dankbaarheid, zo geeft een kind: een zoon of dochter zijn zegen aan zijn ouders. 

 

Indien je leeft terwijl je probeert te herstellen wat ouders gedaan of juist niet gedaan hebben, dan verkort dat je leven. Een ieder heeft een zelfstandig leven te leiden, zonder angst blokken mee te dragen die iedere keer naar boven komen wanneer men aan de ander denkt of wanneer de ander zich bij hen manifesteren. 

 

Ik help je graag om hierin je eigen weg te vinden, de zin van je leven te ontdekken. 

Leer dankbaar te zijn, respect kent geen einde, erkenning is essentieel

"Maak zwaar je vader en je moeder" dat wil zeggen: geef voldoende gewicht aan de geschiedenis van je ouders, om het feit dat je hun kind bent bewust te kunnen aanvaarden. 

Veelgestelde Vragen

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een methode die helpt om onbewuste patronen en dynamieken binnen een familiesysteem zichtbaar te maken. Het biedt inzicht in hoe familiegeschiedenis invloed heeft op je huidige leven en helpt bij het doorbreken van negatieve patronen.

Hoe werkt een familieopstelling?

Tijdens een familieopstelling worden representanten gekozen om familieleden of elementen te vertegenwoordigen. Deze representanten worden in de ruimte geplaatst op een manier die de onderlinge relaties en dynamieken binnen het familiesysteem weerspiegelt. Met de ervaren hulp van de begeleider worden onderliggende patronen zichtbaar gemaakt en kunnen nieuwe, gezondere dynamieken worden verkend.

Wanneer gebruik je een familieopstelling?

Een familieopstelling kan worden gebruikt voor veel thema's waar je mee te maken kan krijgen, zoals:
• Relatieproblemen
• Opvoedingskwesties
• Ziekte
• Ongewenst gedrag
• Onverklaarbare gevoelens of gedachten
• Verslaving
• Conflicten
• Depressie
• Burn-out
• Onvermogen om stappen te zetten naar een andere baan
• Onvermogen om innerlijke rust te vinden

Moet mijn familie aanwezig zijn bij een opstelling?

Nee, je kunt alleen komen en je vraag onderzoeken met een familieopstelling. Het gaat over jouw innerlijke houding ten opzichte van jouw familieleden, en vanuit jouw vraag verkennen we je perspectief op de onderlinge dynamiek. De representanten staan in voor je familieleden, waardoor je nieuwe inzichten krijgt zonder dat je familie fysiek aanwezig hoeft te zijn.

Hoe vaak moet ik een familieopstelling doen?

Dit verschilt per persoon. Het wordt aanbevolen om minstens een maand te wachten tussen opstellingen om de effecten volledig te integreren. Deelname aan workshops als observant of representant kan ook waardevol zijn en bijdragen aan je eigen proces.

Wat gebeurt er als ik niet veel weet over mijn familie?

Het is niet noodzakelijk om veel over je familie te weten. Alle benodigde informatie komt naar voren tijdens de opstelling door de representanten, die verbinding maken met het 'wetende veld' van je familiesysteem.

Kan ik een familieopstelling doen voor iemand anders?

Nee, een familieopstelling werkt het beste binnen je eigen veld. Het is belangrijk dat de persoon voor wie de opstelling is bedoeld, zelf aanwezig is.

Wat is het verschil tussen een groepsopstelling en een individuele sessie?

In een groepsopstelling werken meerdere mensen samen en kunnen representanten uit de groep worden gekozen. In een individuele sessie werk je één-op-één met een begeleider, waarbij objecten of poppetjes als representanten kunnen worden gebruikt. Beide vormen hebben hun eigen voordelen en kunnen afhankelijk van je comfort en behoeften worden gekozen.

Wat moet ik doen na mijn eigen opstelling?

Na een opstelling is het belangrijk om de tijd te nemen om de inzichten en veranderingen te integreren. Dit kan variëren per persoon, maar het is raadzaam om de tijd te nemen en voldoende rust om de effecten volledig te laten doorwerken.